Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne hangi EGO gider ?

Yaren

New member
Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Hangi EGO Gider? Ankara’nın Ulaşım Hafızası Üzerine Küçük Bir Yolculuk

Ankara’da yaşayan herkes bilir; bu şehir bazen mesafeleriyle insanı yorar ama aynı zamanda alışkanlıklarıyla güven verir. Özellikle hastane yolları böyledir. İnsan bir yere keyif için giderken yolu daha kısa hisseder de, işin içinde sağlık olunca aynı duraklar biraz daha uzun görünür göze. Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi de Ankara’nın son yıllarda en yoğun sağlık merkezlerinden biri hâline geldiği için, “Buraya hangi EGO gider?” sorusu oldukça sık soruluyor.

Aslında bu soru yalnızca bir ulaşım bilgisi arayışı değil. İçinde telaş da var, plan yapma ihtiyacı da. Sabah erkenden muayeneye yetişmeye çalışan biri için de önemli, refakatçi olarak hastane koridorlarında saat geçirecek biri için de. Ankara gibi büyük bir şehirde doğru otobüsü bilmek bazen insanın bütün gününü etkiliyor.

Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ulaşım için kullanılan EGO hatları dönemsel olarak güncellenebildiği için en doğru bilgiye EGO’nun resmi sistemi üzerinden ulaşmak gerekir. Ancak genel olarak Sincan merkezinden, Yenikent tarafından ve Ulus-Kızılay bağlantılı bazı hatlardan hastaneye erişim sağlanabiliyor. Ayrıca Başkentray kullanan birçok kişi, Sincan tarafına ulaştıktan sonra kısa bir otobüs bağlantısıyla hastaneye geçmeyi tercih ediyor. Ankara’da ulaşım çoğu zaman tek araçtan çok, birbirine eklenen küçük geçişlerden oluşuyor zaten.

Ankara’da Yolculuk Biraz da Ruh Hâlidir

Bazı şehirlerde ulaşım yalnızca teknik bir iştir. Ankara’da ise biraz karakter meselesine dönüşür. Bu şehir sabahları erken kalkar. Duraklarda bekleyen insanların yüzüne bakınca bunu hissedersiniz. Özellikle hastane güzergâhlarında farklı bir sessizlik olur. Kimse yüksek sesle konuşmaz. Herkesin aklında başka bir düşünce vardır.

Sincan hattına doğru giden otobüslerde de bu hava hissedilir. Kimi elinde dosyalar taşır, kimi telefon ekranından MHRS saatine tekrar bakar, kimi de yanında yaşlı bir aile büyüğüyle yolculuk eder. Bir bakıma şehir, otobüs camından görünenden daha fazlasıdır. İnsanların taşıdığı gündelik yüklerle anlam kazanır.

Belki bu yüzden Ankara’daki toplu taşıma sistemi bana zaman zaman eski şehir filmlerini hatırlatır. Hani karakterler bir yerden bir yere giderken aslında sadece yol almaz, düşünür de. Nuri Bilge Ceylan filmlerindeki uzun yürüyüşler gibi değil elbette ama insanın kendi içine döndüğü kısa boşluklar yaratır toplu taşıma. Hele hastane yoluysa, herkes biraz daha sessizleşir.

Sincan’ın Değişen Yüzü ve Hastanenin Rolü

Bir dönem Ankara’nın “uzak” görülen bölgelerinden biri olan Sincan, yıllar içinde bambaşka bir noktaya geldi. Yeni konutlar, genişleyen ulaşım ağları, artan nüfus derken artık kendi içinde büyük bir şehir gibi yaşamaya başladı. Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bu dönüşümün önemli parçalarından biri oldu.

Eskiden insanlar büyük sağlık hizmetleri için daha merkezi ilçelere gitmek zorunda kalıyordu. Şimdi ise Sincan’daki hastane sadece ilçe sakinlerine değil, çevre bölgelerden gelen binlerce insana da hizmet veriyor. Bu da doğal olarak ulaşım meselesini daha önemli hâle getiriyor.

Çünkü hastaneye ulaşım yalnızca konfor konusu değildir. Özellikle yaşlılar, kronik hastalar ve çocuklu aileler için doğrudan bağlantı çok değerlidir. Bir aktarma bazen küçük görünür ama elinde tahlil sonuçlarıyla yürümeye çalışan biri için ciddi bir yük olabilir.

EGO Hatları Neden Bu Kadar Hayatın İçinde?

Ankara’da yaşayanlar için EGO sadece bir ulaşım sistemi değildir aslında. Bir tür şehir hafızasıdır. İnsanların öğrencilik yılları, ilk işleri, hastane ziyaretleri, memuriyet hayatları çoğu zaman belirli otobüs hatlarıyla anılır.

Birisi “o otobüs çok kalabalık olur” dediğinde bile yalnızca fiziksel bir yoğunluğu anlatmaz. Bir dönemin yaşam temposunu da tarif eder. Sabah işe gidiş telaşını, akşam yorgun dönüşleri, ayakta geçen uzun dakikaları çağrıştırır.

Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi güzergâhında çalışan otobüsler de biraz böyle. Gün içinde sürekli farklı hayat hikâyeleri taşırlar. Genç bir doktor nöbete yetişmeye çalışırken de o otobüstedir, yaşlı bir çift kontrol için hastaneye giderken de.

Raymond Carver’ın öykülerinde sıradan insanların hayatı nasıl sessiz ama güçlü bir şekilde anlatılırsa, toplu taşıma da biraz öyledir aslında. Büyük olaylar yaşanmaz belki ama hayatın kendisi bütün ağırlığıyla oradadır.

Şehir Hayatında “Yakınlık” Kavramı Değişti

Eskiden bir yere yakın olmak kilometreyle ölçülürdü. Şimdi ise ulaşım süresiyle ölçülüyor. Ankara’da bu durum çok belirgin hissediliyor. Haritada yakın görünen iki nokta, aktarmalar yüzünden oldukça uzak hâle gelebiliyor.

Bu yüzden insanlar artık ev seçerken bile otobüs ve metro bağlantılarına bakıyor. Hastaneler söz konusu olduğunda bu daha da önemli oluyor. Çünkü sağlık kurumlarına erişim kolaylığı, doğrudan yaşam kalitesini etkiliyor.

Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne hangi EGO’nun gittiğini araştıran biri de büyük ihtimalle yalnızca rota öğrenmiyor. Gününü planlıyor. Belki refakat saatini ayarlıyor, belki işe yetişmeye çalışıyor, belki de yaşlı bir aile büyüğünü en az yoracak yolu bulmaya uğraşıyor.

Bir Şehri Anlamak İçin Biraz da Otobüslere Bakmak Gerekir

Bir şehri gerçekten tanımak için bazen müzelerden çok otobüs hatlarına bakmak gerekir. Hangi bölgeler yoğun, insanlar nerelerde aktarma yapıyor, sabah hangi duraklar dolup taşıyor… Bunların hepsi o şehrin sosyal yapısı hakkında fikir verir.

Ankara’nın batıya doğru büyümesiyle birlikte Sincan hattı daha da hareketlendi. Üniversite öğrencileri, memurlar, sağlık çalışanları, işçiler… Aynı araçta birbirinden tamamen farklı hayatlar yan yana gidiyor.

Belki şehir olmanın özü de burada saklıdır. Aynı yolu paylaşan yabancı insanların görünmez ortaklığında. Hastane yolunda kimse birbirinin hikâyesini bilmez ama herkes birbirine küçük bir anlayış gösterir. Yaşlı birine yer verilmesi, koridorda yön tarif edilmesi, yanlış durağa inen birine yardımcı olunması… Büyük şehirleri yaşanır yapan şey biraz da bunlar.

Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden EGO hattı da sonuçta yalnızca bir ulaşım aracı değil. Ankara’nın gündelik hayatına karışan, insanları birbirine görünmeden bağlayan küçük bir şehir damarı gibi çalışıyor. Ve çoğu zaman insan bunu ancak gerçekten ihtiyaç duyduğu bir günde fark ediyor.