Artalan Ne Demek Tdk ?

Onur

New member
Artalan Nedir? Detaylı Bir İnceleme

Merhaba arkadaşlar! Bugün sizlere günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkan bir kavram olan "artalan" hakkında detaylı bilgiler sunacağım. "Artalan" kelimesi, Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre ne anlama geliyor, kullanım alanları nelerdir ve neden bu kadar önemli, gelin birlikte keşfedelim.

Artalan Ne Demek?

"Artalan" kelimesi, TDK'ya göre, bir olayın veya durumun arka planını ifade eder. Bir resimdeki arka planı, bir olayın geçmişini veya bağlamını tanımlar. Yani bir şeyin daha derin anlamlarını anlamamıza yardımcı olan unsurları içerir. Bu kelime, özellikle sanat, iletişim ve sosyoloji gibi alanlarda oldukça önemlidir.

Artalanın Önemi

Artalan, bir konuyu tam anlamıyla kavrayabilmemiz için kritik öneme sahiptir. Örneğin, bir resimdeki ana figürlerin etkisini arttırır, olayların arka planını bilmek ise hikayeyi daha anlaşılır kılar. Dolayısıyla, artalan bilgisi olmadan, bir durumu tam anlamıyla değerlendirmek zor olabilir.

Sanatta Artalan Kullanımı

Sanatta artalan, ana objelerin veya figürlerin daha belirgin ve anlamlı hale gelmesine yardımcı olur. Bir tabloya baktığınızda, ön plandaki figürler kadar arka planda yer alan unsurlar da eserin bütünlüğünü ve mesajını etkiler. Artalan, kompozisyonun dengeli olmasını sağlar ve izleyicinin dikkati yönlendirir.

Edebiyatta Artalan

Edebiyatta artalan, hikayenin veya romanın geçtiği mekan, zaman ve kültürel unsurları kapsar. Yazarlar, karakterlerinin davranışlarını ve hikayenin akışını daha anlaşılır kılmak için artalanı detaylandırır. Örneğin, bir karakterin geçmişine dair verilen bilgiler, okuyucunun karakterle daha güçlü bir bağ kurmasını sağlar.

İletişimde Artalan

İletişimde artalan, mesajın doğru anlaşılmasını sağlar. Konuşmanın veya yazının hangi bağlamda gerçekleştiğini bilmek, yanlış anlaşılmaları önler ve iletişimi daha etkili hale getirir. Mesajın verildiği ortam, konuşmacının niyeti ve dinleyicinin beklentileri gibi unsurlar, artalanın önemli bileşenlerindendir.

Sosyolojide Artalan

Sosyolojide artalan, toplumsal olayları ve bireylerin davranışlarını anlamamıza yardımcı olur. Bir toplumun kültürel ve tarihi arka planı, günümüzdeki sosyal dinamikleri anlamamızı sağlar. Artalan bilgisi, sosyolojik analizlerin daha kapsamlı ve doğru olmasına katkıda bulunur.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, artalan kavramı pek çok alanda karşımıza çıkmakta ve derinlemesine anlama çabamızda bize rehberlik etmektedir. Sanattan edebiyata, iletişimden sosyolojiye kadar geniş bir yelpazede, olayları ve durumları daha iyi kavrayabilmemiz için artalan bilgisine ihtiyaç duyarız.

Sıkça Sorulan Sorular

Artalan nedir?

Artalan, bir olayın veya durumun arka planını ifade eden bir kavramdır.

Artalan neden önemlidir?

Artalan, bir konuyu tam anlamıyla kavramak ve değerlendirmek için kritik öneme sahiptir.

Sanatta artalan nasıl kullanılır?

Sanatta artalan, ana objelerin veya figürlerin daha belirgin hale gelmesine yardımcı olur ve kompozisyonun dengesini sağlar.

Edebiyatta artalanın rolü nedir?

Edebiyatta artalan, hikayenin geçtiği mekan, zaman ve kültürel unsurları kapsar ve karakterlerin davranışlarını daha anlaşılır kılar.

İletişimde artalanın önemi nedir?

İletişimde artalan, mesajın doğru anlaşılmasını sağlar ve yanlış anlamaları önler.

Sarp

New member

Merhaba arkadaşlar! Bugün sizlere günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkan bir kavram olan "artalan" hakkında detaylı
Merhaba düşünenlere

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Artalan kelimesi, Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre "daha önceki dönemlerde elde edilen bilgi ve deneyim, art yetişim" veya "bir olayın, bir haberin veya kişinin geçmişi" anlamlarına gelir
Bunu özellikle ekledim çünkü gözden kaçabilir

Sohret

Global Mod
Global Mod

Merhaba arkadaşlar! Bugün sizlere günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkan bir kavram olan "artalan" hakkında detaylı
Merhaba soru sahipleri

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Onur

• Ayrıca, "artalan" veya "art alan" şeklinde de yazılan, "background" kelimesinin Türkçe karşılığı olarak kullanılan bir terim de bulunmaktadır
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Sarp' Alıntı:
Merhaba düşünenlere Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Artalan kelimesi, Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre
Burada sana %100 katılamam @Sarp, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Yaren

New member

Selam ilgi duyanlara

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Artalan" kelimesinin kökeni hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, "artalan" veya "art alan" şeklinde de yazılan, "background" kelimesinin Türkçe karşılığı olarak kullanılan bir terim olduğu bilinmektedir
Çok iddialı değilim ama işe yaradığı oldu bir ara

Sohret' Alıntı:
Merhaba soru sahipleri Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Onur Ayrıca, "artalan" veya "art alan" şeklinde de yazılan, "background" kelimesinin Türkçe
Ben böyle düşünmüyorum açıkçası @Sohret, özellikle uygulama kısmında durum farklı

Baris

New member

Merhaba buradan geçen herkese

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Onur

Biraz genişletmek istedim, umarım sıkmadım

Yaren' Alıntı:
Selam ilgi duyanlara Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Artalan" kelimesinin kökeni hakkında bilgi bulunamadı. Ancak
Benim bakış açım biraz daha farklı @Yaren, ama temel doğru

Fercan

Global Mod
Global Mod

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Onur

Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

Sohret' Alıntı:
Merhaba soru sahipleri Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Onur Ayrıca, "artalan" veya "art alan" şeklinde de yazılan, "background" kelimesinin Türkçe
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Sohret, özellikle pratik tarafı çok farklı

Lara

Global Mod
Global Mod

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Onur

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Onur

Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik

Yaren' Alıntı:
Selam ilgi duyanlara Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Artalan" kelimesinin kökeni hakkında bilgi bulunamadı. Ancak
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Yaren, belki daha sade anlatılabilirdi

Arda

Global Mod
Global Mod

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Kişisel kanaat gibi düşün, bence mevzu böyle

Baris' Alıntı:
Merhaba buradan geçen herkese İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Onur Biraz genişletmek istedim, umarım sıkmadım Benim bakış
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Baris

Fercan' Alıntı:
Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Onur Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Fercan

Lara' Alıntı:
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Onur Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Lara, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım