Aleviler Hangi Tarikattan ?

Baris

New member
**Aleviler Hangi Tarikattan?**

Alevilerin Kökenleri ve Tarikatları

**Alevi Kimdir?**

Alevilik, İslam'ın bir mezhebi olarak kabul edilse de genellikle tarikat olarak görülmektedir. Alevilik, özellikle Türkiye, İran, Azerbaycan ve diğer bazı Orta Doğu ülkelerinde yaygındır. Aleviler, İslam'ın Şii koluna mensup olup, özel bir inanç ve ibadet geleneğine sahiptirler.

**Alevilik Nedir?**

Alevilik, İslam'ın Şiilik mezhebine dayanan ve özellikle İmam Ali'ye derin bir sevgi ve saygı duyan bir inanç sistemidir. Alevilikte merkezi bir otorite yoktur ve tarikatlar arasında farklılık gösterebilir. Alevilik, mistik ve tasavvufi öğeleri bünyesinde barındırır.

**Alevilikte Tarikatlar**

Alevilik, birden fazla tarikata ayrılmıştır. Bu tarikatlar, bölgesel ve tarihsel farklılıklar gösterebilir. En yaygın Alevi tarikatları arasında Bektâşîlik, Kızılbaşlık, Şemsîlik ve Caferilik bulunur.

**Bektâşîlik**

Bektâşîlik, Aleviliğin en yaygın tarikatlarından biridir. Özellikle Anadolu'da ve Balkanlar'da etkili olmuştur. Bektâşî tarikatı, Hacı Bektâş Veli'nin öğretilerine dayanır ve onun liderliğinde gelişmiştir.

**Kızılbaşlık**

Kızılbaşlık, Aleviliğin Osmanlı dönemindeki isimlendirmelerinden biridir. Kızılbaşlar, İmam Ali'yi ve onun soyundan gelenleri özel bir şekilde onurlandıran bir topluluktur.

**Şemsîlik**

Şemsîlik, Alevi-Bektaşi geleneğinin farklı bir kolunu temsil eder. Şems Tebrizi'nin öğretilerine dayanır ve genellikle İran ve Afganistan'da etkilidir.

**Caferilik**

Caferilik, İmam Cafer-i Sadık'a dayanan bir Alevi koludur. İran'da etkilidir ve İmam Cafer-i Sadık'ın öğretilerine derin bir bağlılık gösterir.

**Alevilik ve İslam Arasındaki Farklar**

Alevilik, İslam'ın diğer mezheplerinden farklı olarak ibadet anlayışında ve liderlik yapısında belirgin farklılıklar gösterir. Alevilikte cem ibadeti, semah gösterileri ve özel dualar önemli yer tutar.

**Sonuç**

Alevilik, İslam içinde derin bir mistik ve toplumsal boyut barındıran bir inanç sistemidir. Çeşitli tarikatları ve tarihsel kökenleriyle geniş bir yelpazeye sahiptir.

**SSS (Sık Sorulan Sorular)**

**Alevilik hangi İslam mezhebine aittir?**

Alevilik, Şii İslam mezhebine aittir.

**Alevilikte cem nedir?**

Cem, Alevilerin toplu ibadet ve dua etme şeklidir. Topluluk halinde yapılan bu ritüelde dualar edilir ve semahlar (danslar) yapılır.

**Alevilikte en önemli kutsal kişi kimdir?**

Aleviler için en önemli kutsal kişi İmam Ali'dir. Ona derin sevgi ve saygı duyarlar.

**Alevilerin kutsal kitabı nedir?**

Alevilerin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'dir, ancak yorumlama ve anlamlandırma biçimleri farklılık gösterebilir.

**Alevilikte semah nedir?**

Semah, Alevilerin cem ibadeti sırasında yaptığı dairesel danslardır. Bu danslar, manevi bir bağ kurma ve ruhsal derinleşme amacı taşır.

**Alevilikte liderlik nasıl belirlenir?**

Alevilikte merkezi bir otorite bulunmadığı için liderlik genellikle dedelik geleneğine dayanır ve belirli tarikatlar içinde geçerlidir.

Bu yazıda Alevilik ve bağlı olduğu tarikatların genel bir bakışını sundum. Başka bir konuda size nasıl yardımcı olabilirim?

Lara

Global Mod
Global Mod
Aleviler Hangi Tarikattan?

Alevi Kimdir?

Alevilik, İslam'ın bir mezhebi olarak kabul edilse de genellikle
Selam aramıza yeni katılanlar

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Baris

• Aleviler, bir tarikat olarak Bektaşilik, Rufailik, Kadrilik gibi tarikatlara dahil edilmektedir
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Yaren

New member

Alevi Kimdir?

Merhaba tecrübeli dostlar

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Baris

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, Aleviliğin İslam içerisinde, Allah'a ulaşma yolunda izlenen bir tarikat, bir ritüel olarak kabul edildiği görüşler de bulunmaktadır
Konu kapanmadan bunu da sıkıştırmak istedim

Lara' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Baris Aleviler, bir tarikat olarak Bektaşilik, Rufailik, Kadrilik gibi tarikatlara dahil edilmektedir
Anlattığın süreci ilgiyle okudum @Lara, gerçekten kapsamlı açıklamışsın

Fercan

Global Mod
Global Mod

Alevi Kimdir?

Selam uğrayanlara

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Baris

• Aleviliğin hangi tarikattan olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, farklı görüşler mevcuttur
Küçük ama etkili olabileceğini düşünüyorum

Yaren' Alıntı:
Merhaba tecrübeli dostlar Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Baris Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, Aleviliğin İslam içerisinde
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Yaren

Arda

Global Mod
Global Mod

Alevi Kimdir?

Selam dostlar

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Baris

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bununla birlikte, Aleviliğin bir tarikat veya mezhep değil, İslam içerisinde bir yorum olduğu da belirtilmektedir
Küçücük bir not, ama bazen asıl mesele bu oluyor

Lara' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Baris Aleviler, bir tarikat olarak Bektaşilik, Rufailik, Kadrilik gibi tarikatlara dahil edilmektedir
Buradaki varsayım bence anahtar nokta @Lara

Sarp

New member

Alevi Kimdir?

Selam iyi insanlar

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Baris

Biraz da olumlu tarafından bak diye ekledim

Yaren' Alıntı:
Merhaba tecrübeli dostlar Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Baris Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, Aleviliğin İslam içerisinde
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Yaren

Onur

New member

Alevi Kimdir?

Selam yenilik severler

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Baris, gerçekten emeğine sağlık

Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Özet gibi olacak ama elimde kalan fikir aşağı yukarı bu

Arda' Alıntı:
Selam dostlar Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Baris Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bununla
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Arda, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Fercan' Alıntı:
Selam uğrayanlara Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Baris Aleviliğin hangi tarikattan olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte
Bazı yerlerde seni destekleyen veriler olsa da geneli temsil etmiyor @Fercan

Sarp' Alıntı:
Selam iyi insanlar Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Baris Biraz da olumlu tarafından bak diye ekledim Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek
İyi niyetli yorumun için teşekkür ederim @Sarp, fakat ben aynı fikirde değilim